CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

20090511

si kasut tumit tinggi 'penyeksa kaki' ,,


STILETTOES, PUMPS, STRAPPY HEELS, WEDGES, ESPADRILLES, PLATFORM.
Apakah kaitan namanama ini?? sebenarnya ini adalah jenisjenis kasut bertumit tinggi.Masih sukakan heels, fikirkann..


Kenapakah wanita begitu menggilai kasut seperti ini? Heels yang runcing dan tirus adalah satu ciptaan yang sungguh tidak bagusss untOk wanita.
.

Berjalan dengan memakai heels, memberikan stress yang tidak nOrmal kepada keduadua bahagian hadapan dan belakang lutut. Keadaan stress yang berulangulang ini boleh membawa kepada risiko bengkak sendi atau osteoarthritis.
.

Jika anda memakai heels untOk jangka masa panjang,, tendOn tapak kaki anda akan memendek dan apabila anda merasa hanya selesa berheels,, ini akan menyebabkan kaki anda menjadi bertambah sakit.
.

Beberapa kajian juga menunjukkan terdapat beberapa jenis kasut bertumit rendah atau rata,, ada kalanya tidak baik untOk kita. Seperti kasut yang dipakai oleh sesetengah atlet yang mana terlalu manyak padding atau alasnya.
.

Satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik Universiti McGill di Montreal, Kanada, pada 1997,, mendapati bahawa semakin manyak padding atau alas kasut, maka semakin kuat tekanan diberikan kepada kaki kita terhadap hentakan di permukaan bumi. Ini adalah kerana kita menghentakkan kaki lebih kuat untOk melawan penyerapan gegaran Oleh lapisan padding tadi.
.

Apabila kita menghentakkan kaki ke permukaan bumi dengan menggunakan tenaga yang manyak,, ia meletakkan tekanan pada lutut dan sekaligus mengakibatkan risikO bengkak sendi.
.

Kesan bengkak sendi ini hanya akan dirasai apabila kita meningkat usia,, yang mana pada ketika itu,, anda mungkin memerlukan kaedah suntikan atau pembedahan.
.

Jika heels dan beralas rata tidak sesuai untOk anda,, jadi apakah pilihan anda??? Apakah yang sepatutnya anda pakai?? (tepuk dada tanya selera;p)
.

Pilihlah kasut yang sesuai untOk anda secara bijak. Melaburlah demi untOk keselesaan kaki anda dan memastikan ia tahan lama atau bOleh digunakan dalam satu jangka masa yang berpanjangan,, bukanlahhh sekadar trend atau fesyen Oke!
.

Sebenarnya sudahh tiba masanya untOk kita memikirkan atau mementingkan hal berkaitan aktiviti fizikal kita dengan sebaiknya. Biarkan kaki anda yang berjalan tetapi bukannya kasut anda!
.

Jangan risau,, saya tidak mencadangkan kepada anda supaya membuang heels anda yang cantik itu ke dalam tOnggg sampahh. Walau apapOn, setiap wanita sememangnya memerlukannya. Jadi, gunakanlah ia ketika anda menghadiri sesuatu majlis istimewa atau keramaian,, yang mana anda akan hanya duduk dengan penuh anggun dan bergaya dan tidak perlu berjalan!!
*Kat paper minggu lepas,, aku jumpe artikel..die kata,, manyak wanita suka pakai heels sebab nampak pemakai tu sure nampak seksi.. mana taknya,, dah dada ke depan,, mOntOt plak tertOnjOl ke belakang,, dahh tentulahh seksiiii.. ngeeeee*

Jadi, fikirfikirkannlahhh ye kawankawannn...!!! :)


nOtakaki; seyesss,, aku tak minat gils pakai heels..sakit tumit,, dann seksi Oke! mOntOt kOmpem naek! ahaksss;p


1 cheesecake jujah:

armouris said...

info tentang kasut tumit tinggi kat sini - High Heels Are Bad